Domates Tohumunu Nasıl Edinebilirim?
Domates tohumu elde etmenin türlü yolu vardır. Birincisi domates fidesi almak, ikincisi ise domatesin kendisinden tohum elde etmektir. Tarlanıza ekmek istediğiniz domatesler için en mantıklı seçenekten söz etmek gerekirse de bu domates fidesi almak olacaktır. Domates fidesi hem daha hızlı sonuç almanızı hem de daha fazla domates yetiştirmenizi sağlayacaktır. Ticari amacı olmayan tohum takas şenliklerinden de tohumlarınızı paylaşabilirsiniz. Ayrıca güvendiğiniz yerlerden tohum da satın alabilirsiniz.
Tarlanız domates yetiştirmeye uygun hale geldikten sonra, fidelerinizi bu tohumun istediği şekilde tarlanıza ekebilirsiniz. Domates tohumları açık arazide işlenecekse, arazi toprağının işlenmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde ekim işinden sonuç almak zor olabilir. Ayrıca kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve sulama işlemine, toprağın nemli kalmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca domatesin direkt olarak güneş görmemesi oldukça önemlidir. Bu nedenle direkt üzerine gelen güneş ışıklarından korunması gerekmektedir.
Tohum almak için ise hastalığı olmayan olgunlaşan (küflenmemiş) Domates enlemesine kesilir, tohumları kaşık ile alınır ve bir kaseye konulup, üzeri dolacak kadar su ilave edilir. 2-3 gün bekledikten sonra süzülerek kağıt havlu vb konularak çekirdeklerini kurutun. Domates "doğal" ise çekirdeği de yıllarca ürün verir. En çok tavsiye ettiğimiz yöntem budur.
Domates Tohumu Ekimi Nasıl Yapılır?
Domates tohumu ekimi için, öncelikle domates tohumlarının domatesten ayrılması gerekmektedir. Eğer tohumları elde ettiyseniz, o zaman ekim işlemine geçebilirsiniz. Ekim işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi toprak ısısıdır. Toprak ısısının buna uygun olması için, don olaylarının bitmiş olması gerekir. Soğuk havalarda domates yetiştiriciliği yapamazsınız. Eğer ekim yapılacak olan toprakta gerekli mineraller yoksa, toprağın gübre ile desteklenmesi ve size ürün verecek kaliteye getirilmesi gerekmektedir. Domates fidelerinizi direk güneş ışığı görmeyecek fakat güneş ışığından da mahrum kalmayacak şekilde ekmeniz gerekir. Bunun için kuzey ya da güneyi tercih edebilirsiniz. Domates fidesinin dikimi için en uygun zaman dilimleri ilkbahar ve yaz aylarıdır.
Domates Tohumunu Çimlendirme Yöntemleri
Domates tohumunu hızlı çimlendirmek için yapmanız gereken şey, uygun dönemde (Şubat, Mart aylarında) ekimi yapmadan önce tohumları 3-4 saat suda bekletmeniz olacaktır. Böylece domates tohumları en kısa sürede çimlenmeye başlar. Fide viyollerine torf veya gübre+toprak+dere kumu karışımı konulur. Tohumların üzerine 0,3-0,5 mm kalınlıkta hazırladığımız toprak karışımı ile kapatılır. Toprağın kurumamasına dikkat edilerek aşırı su vermekten kaçınılmalı ve verilen suyun sıcaklığının ortam sıcaklığıyla aynı olması sağlanmalıdır.
Ektiğiniz toprağın verimli olması da bu noktada önemlidir. Toprak verimli değilse bile verimli kılmadan ekim işlemini yapmamaya özen göstermeniz gerekir. Toprağınızı ekime uygun hale getirdiyseniz, ısısını kontrol ediniz. Toprak ısısının 10 – 20 derece arasında olması gerekmektedir. Daha soğuk ya da daha sıcak olması, yine ekimden alacağınız verimi düşürür. Bu noktalara dikkat etmeniz halinde, çimlenme 15 – 20 içerisinde gerçekleşir.
Koltukalma Nedir nasıl Yapılır? Koltukalma Neden Önemlidir?
Sırık cinsi domateslerin tek sürgün olarak büyümesi, daha sağlıklı ürün almamızı sağlayacaktır.
Koltukalma, gövde ve yapraklar arasında çıkan yeni sürgünlerin yavaşça koparılıp temizlenme işlemidir.
Domates fidesinin enerjisinin bölünmesine sebep olarak büyümesini yavaşlattığı gibi domateslerin küçük kalmalarına sebep olacaktır.