Şimşek ve Faydaları

Anasayfa / Yazılar / Şimşek ve Faydaları

Hangimiz şimşek çaktığında ürpermeyiz ki? Aslında ışık değil de arkasından gelen sestir bizi ürperten. Ancak şimşeğe ne mucizevî vazifeler yüklendiğini bilseydik ondan ürpermezdik, ona ibretle bakardık.
Her şimşek çaktığında, havadaki oksijen molekülündeki oksijen atomları (O2) birbirinden ayrılır. Ancak birbirinden ayrılan oksijenler tek başlarına kalamazlar. Hemen diğer oksijen molekülleriyle (O2) birleşerek O3’ü, yani namı diğer ozonu meydana getirirler. Ozona yüklenen vazifeyi herhâlde bilmeyenimiz yoktur. Dünyaya gelen zararlı ışınları kırarak canlıların zarar görmesini engelleme vazifesi ozona verilmiştir. Eğer ozon tabakası olmasaydı insanların ve diğer canlıların büyük çoğunluğu kanser gibi hastalıklara yakalanır ve kısa bir süre içerisinde dünyada hayat sona ererdi. Her şimşek çaktığında havada meydana gelen ısıyla beraber, havadaki azot (N2) oksijen molekülüyle (O2) birleşerek azot oksitleri meydana getirir. Azot oksitleri ise yağmur damlacıklarında çözünerek nitröz ve nitrik asit meydana getirir. “Nitröz ve nitrik asitler de neyin nesi?” diyebilirsiniz. Bunlar toprağı gübreleyen ve bitkiler için çok önemli olan azot kaynağıdırlar.

Yeryüzünde ne kadar çok şimşek olur veya yağış meydana gelirse ozon tabakası kendini o kadar çok tamir edebiliyor. Son uydu gözlemlerinde, ozon tabakasındaki incelmenin azalmaya başladığı tespit edildi.


'YILDIRIM, TOPRAK İÇİN FAYDALIDIR'

Her yıldırım düştüğünde toprakta azot oluşumu meydana geliyor. Toprağın verim miktarı artıyor. Çiftçiler bu yıldırımdan memnundur normalde. Tabii ki insana ve canlılara çarpmadığı sürece. Yıldırım toprak için faydalıdır. Yer ve atmosfer arasındaki elektrik dengesini sağlamaktadır.


Web sitemize katkıda bulunmak istiyorsanız, iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz!

Copyright © 2021. Her Hakkı Saklıdır.
Top